Seriematige prefab bouw is het recept voor duurzame woningen

14 mei 2024

Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn: er is een tekort aan betaalbare woningen in Nederland. Dit is een probleem dat niet op korte termijn op te lossen is. Ook spelen er veel factoren mee die dit proces moeilijker maken. Denk aan de uitstoot van broeikasgassen, de vergunningstrajecten die lang kunnen duren en een tekort aan vakmensen die de woningen daadwerkelijk gaan bouwen. Maar, waar men problemen ervaart, ontstaan ook oplossingen.

Optimalisatie van het bouwproces

Eén van die oplossingen is om het woningbouwproces zo goed mogelijk te optimaliseren. Een sociale huurwoning is immers niet veel anders in Groningen dan dat 'ie in Goes is. Daarom is het seriematig produceren van nieuwbouw een interessante ontwikkeling die het mogelijk maakt om woningbouwprojecten schaalbaar en efficiënter te maken.

Bouwtijd

Naast een schaalbaar woningontwerp is het versnellen van de bouwtijd ook belangrijk. Veel projecten duren al snel meer dan een jaar en soms zelf meerdere jaren. Verschillende disciplines volgen elkaar op en werken verder aan het product dat hun voorganger heeft achtergelaten.

Als de voorganger echter drie maanden vertraging opgelopen heeft, betekent dit dat de hele keten drie maanden achterloopt. Dit kan beter. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van modulair bouwen en het inzetten van prefab oplossingen.

Van bouwplaats naar digitaal ontwerp

Steeds meer bouwbedrijven ontdekken modulaire bouwvormen met prefab oplossingen (bijvoorbeeld in sanitair) in de bouw. Feitelijk wordt de hele woning al helemaal 'gemaakt' in digitale vorm. In deze fase, nog voordat er wordt begonnen aan het neerleggen van een fundering op de bouwplaats, werken bouwbedrijven, projectontwikkelaars, woningcorporaties, architecten en leveranciers van prefab oplossingen al samen. 

Achter het bureau wordt de nieuwbouwwoning ontworpen, wordt rekening gehouden met de plaatsing en afwerking van de benodigde prefab units zoals een prefab badkamer, toilet en keuken. Doordat er van tevoren al zo intensief wordt samengewerkt, is het mogelijk om een woning te ontwerpen die qua afmetingen heel precies past en helemaal aansluit op de wensen. 

Seriematig produceren

Met een woningontwerp en de technische tekeningen die helemaal voldoen aan alle wensen en tot op de millimeter de juiste afmetingen hebben, is het moment aangebroken om de woning te produceren. Niet meer op de bouwplaats, maar in een fabriek. Vloeren, daken, wanden, er worden steeds meer halffabrikaten in de fabriek geproduceerd. Daarna komen de verschillende onderdelen samen en vormen ze samen een complete woning. 

Prefab sanitaire ruimtes

Sanifab produceert in de eigen fabriek prefab badkamers, toiletten en keukens. Onze prefab sanitair units worden met hoogwaarde en duurzame materialen gemaakt. Omdat wij met de precisie van een meubelmaker werken en gebruikmaken van slimme verbindingen, zijn wij in staat om sanitaire ruimtes te produceren die qua afwerking geheel kitloos zijn. Dit maakt onze prefab toilet units, badkamers en keukens nagenoeg onderhoudsvrij, 100% circulair en helemaal recyclebaar. 

Daarnaast maken wij maatwerk prefab badkamers en prefab toiletten. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, terwijl dat niet betekent dat onze oplossingen voor het sanitair duurder zijn dan andere oplossingen.

Terug naar overzicht