Ketenpartnerschap: de kracht van samenwerking

20 maart 2025

Vele handen maken licht werk, zeggen ze wel eens. Soms in de letterlijke zin van het woord, maar nog veel vaker figuurlijk. Werk je samen aan een project, dan verdeel je de werkzaamheden waardoor iedereen een eigen taak krijgt. In de bouwsector is samenwerken heel normaal. Je kunt eigenlijk niet zonder. Maar de manier waarop je samenwerkt kan wel enorm verschillen.

Traditioneel samenwerken

Stel je eens een bouwproces van een deel van een woonwijk voor. De kans is groot dat je een lineair proces voor je ziet. De ontwikkelaar heeft een plan. Dan maakt de architect een tekening en gaan ze samen werken aan een haalbaar en technisch ontwerp. Als dat eenmaal staat, verzamelt de ontwikkelaar enkele hoofdaannemers om zich heen, die op hun beurt per expertise onderaannemers aannemen. Is de ene aannemer klaar met zijn of haar taken, dan pas kan de volgende beginnen. En lopen de werkzaamheden uit? Dan schuift de planning lineair op.

Eigen verantwoordelijkheid

Naast een planning die uitloopt, zorgt deze manier van met elkaar samenwerken er ook voor dat iedereen zich vooral verantwoordelijk voelt voor de uitvoering van eigen werkzaamheden. Heeft de installateur een leiding niet precies op de juiste plaats geplaatst? Dan kan de tegelzetter zijn werk niet optimaal doen. Dit zorgt naast wat frustraties ook voor een verminderd vertrouwen. Dat helpt natuurlijk niet aan een betere samenwerking.

Toch is deze vorm van samenwerking voor veel mensen en organisaties in de bouw de standaard. Maar dat wil niet zeggen dat het ook de beste manier van samenwerken is. Het is een werkproces waarin je als organisatie sterk van elkaar afhankelijk bent en waar veel risico's zijn. Elke keer wanneer het stokje wordt doorgegeven, bestaat er een risico op fouten en vertraging. Kortom, deze manier van samenwerking creëert een hoog risico op extra kosten. Daarnaast is het haast onvermijdelijk dat een planning niet gehaald wordt en dat de oplevering uitgesteld moet worden.

 

Ketenpartners

Een andere manier van samenwerking is het verzamelen van verschillende organisaties die een ketensamenwerking aangaan. In plaats van het stokje door te geven, is elke ketenpartner verantwoordelijk voor het totale eindproduct. Er worden door ketenpartners samen duidelijke afspraken gemaakt. Hierdoor zorgen ze ervoor dat ieders expertise aansluit op die van de andere ketenpartners. 

Ketenintegratie

Deze manier van werken is slimmer, efficiënter en zorgt voor openheid in de hele keten. Alle organisaties in de keten leveren een waardevolle bijdrage, maar hebben ook allemaal iets te verliezen. Zo dragen ze allemaal een deel van het totale risico. 

Faalkosten verminderen

Met een samenwerking van organisaties die allemaal een gedeeld risico dragen, zorg je er ook voor dat alle partijen gericht zijn op het verantwoord uitgeven van het beschikbare budget. Bedrijven die de gemaakte afspraken met de ketenpartners niet nakomen, benadelen daarmee niet alleen henzelf, maar ook de andere partners. De keten houdt alle bedrijven gedeeld verantwoordelijk voor het succes van het project waar men aan werkt.

 

Werken aan de toekomst

Wij geloven dat ketensamenwerking in de toekomst steeds belangrijker wordt. Zeker als het gaat om duurzaam en circulair bouwen. Sterker nog, Sanifab heeft haar werkproces zo ingericht dat het perfect aansluit op projecten waarbij men samenwerkt als ketenpartners. We geloven dat niet alleen projectontwikkelaars voordeel hebben, maar dat de klant ook baat heeft bij een ketensamenwerking. Zij hebben bijvoorbeeld behoefte aan een realistische planning en een compleet kostenplaatje. Hoe beter je dit van tevoren met elkaar kunt afstemmen, hoe meer duidelijkheid er ontstaat. 

Gedeelde verantwoordelijkheid

Als ketenpartners houd je elkaar verantwoordelijk. Iedere organisatie met haar eigen rollen. Daarnaast help je niet alleen je partners, maar ook jezelf om te blijven ontwikkelen. Zo zorgt ketensamenwerking ook nog eens voor een verbetering van het bouwproces.

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking als partners? Dat kunnen we ons maar al te goed voorstellen. Wil jij weten hoe Sanifab ketensamenwerking in de praktijk toepast? We vertellen je er alles over.

Laten we kennismaken!
Terug naar overzicht