Hoe maken we onze sanitair units volledig circulair?
13 december 2024
Verantwoord bouwen is iets dat steeds belangrijker wordt in de bouwsector. De Nederlandse overheid werkt hiervoor samen met verschillende organisaties om toe te werken naar een circulaire economie. Bij Sanifab streven we ernaar om onze prefab sanitair units zo verantwoord en circulair mogelijk te maken. Duurzaamheid staat bij ons op één en daarom nemen wij graag het initiatief. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij blijven vooruitlopen op de nieuwe regels met betrekking tot duurzaam bouwen.
Duurzaam bouwen
Circulariteit houdt in dat materialen opnieuw gebruikt kunnen worden, zie het als een soort kringloop. Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen om deze kringloop, maar ook om de invloed op de economie, mensen en de planeet. Duurzaamheid heeft een positief effect op het milieu én is ook nog eens goed voor jouw portemonnee! Mede door deze redenen is een circulaire economie het doel van de Nederlandse overheid geworden, maar wij zijn hier al heel lang mee bezig. Door jarenlange ervaring vanuit de bouw worden onze sanitair units zo gebouwd dat ze niet alleen de verplichtingen nakomen, maar er ook een schepje bovenop doen.
Een circulaire economie
De Nederlandse overheid wil de bouwsector in 2050 circulair maken, want de vraag naar grondstoffen en producten neemt wereldwijd toe. Dit houdt in dat we slimmer en zuiniger om moeten gaan met wat we nog hebben. Om het bedrijven makkelijker te maken heeft de overheid vier pijlers opgesteld.
De vier pijlers zijn grondstoffengebruik verminderen, grondstoffen vervangen, levensduur verlengen en hoogwaardige verwerking. Hiermee zorgt de overheid ervoor dat bedrijven kijken naar waar zij hun proces kunnen verbeteren. Met kleine aanpassingen kun je namelijk al een groot verschil maken voor thema's zoals duurzaam bouwen.
1. Grondstoffenverbruik verminderen
Rekening houden met het milieu in de bouw is belangrijk. Daarom moet het grondstoffenverbruik omlaag, en dat kan op verschillende manieren. Zo kun je als bedrijf ervoor kiezen om bouwmaterialen per klus in te kopen. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder overschot hebt. Ook scheelt het wanneer er efficiënter geproduceerd kan worden, want dit zorgt voor zo min mogelijk afvalproducten.
Samen met de project ontwikkelaar en/of architecten kijken wij naar het beste ontwerp waar we zo efficiënt mogelijk met onze materialen omgaan. Daarnaast focust Sanifab zich primair op seriematige woningbouw, dat zorgt voor een gestroomlijnd proces.
De seriematige productie vindt plaats in onze eigen fabriek, daar worden de prefab sanitair units tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt.
2. Schadelijke stoffen
De bouwsector is een grote uitstoter van broeikasgassen. Denk aan de vele (bouw)voertuigen die van en naar de bouwplaats rijden. Tijdens het bouwproces volgen verschillende bouwbedrijven elkaar op en dat zorgt ervoor dat er veel broeikasgassen vrijkomen in het milieu.
Door gebruik te maken van prefaboplossingen worden deze reisbewegingen beperkt. De prefab sanitair units worden klaargemaakt in onze fabriek. Dit zorgt ervoor dat ze alleen naar de bouwplaats gebracht hoeven worden. Hier worden ze aangesloten op watertoevoer, -afvoer en elektra. Omdat er minder personeel nodig is op de bouwplaats, dring je de CO2-uitstoot terug en zorg je voor energiebesparing.
Prefab zorgt er dus voor dat er in verhouding minder CO2 vrijkomt dan bij het traditionele bouwproces. Uiteindelijk is het niet alleen voor de bouwsector, maar voor iedereen belangrijk om bewuster met onze uitstoot om te gaan. Want minder uitstoot produceren is voor iedereen een doel. Niet alleen als individu, maar ook als bedrijf.
3. Levensduur verlengen
Sanifab is ontstaan vanuit de visie van een meubelmaker, we denken goed met de klant mee en zorgen ervoor dat alles tot op de millimeter nauwkeurig wordt gebouwd. Vanuit jarenlange ervaring ontstaan er nieuwe inzichten en producten in de, over het algemeen, traditionele wereld van de bouw.
Onze sanitair units bestaan uit slimme verbindingen om zo een waterdicht geheel te garanderen. Dit voorkomt vocht op plekken waar je het liever niet wilt hebben en dat gaat schimmel tegen. Ook zorgen deze verbindingen ervoor dat alles precies in elkaar past en er dus geen kit nodig is. De sanitair units zijn hierdoor toekomstbestendig en vereisen minder onderhoud dan een standaard badkamer.
4. Hergebruik van materialen
Tijdens het normale sloopproces wordt er veel weggegooid. Denk aan tegels met aangekoekte kit en bakstenen die niet meer te gebruiken zijn. Ook tijdens een renovatie komt er toch vaak meer bij kijken dan men had gedacht en zo moeten veel onderdelen toch vervangen worden, omdat ze bijvoorbeeld beschadigd of niet meer nodig zijn.
Het is belangrijk om te kijken naar hoe bepaalde onderdelen vervangen kunnen worden door recyclebare producten. Dit zorgt ervoor dat er minder wordt weggegooid op langere termijn.
Naast dat de prefab sanitair unit kitvrij is, is hij ook volledig recyclebaar en demontabel. De sanitair units worden zo gebouwd dat ze over een aantal jaar uit elkaar gehaald kunnen worden en dat de losse elementen hergebruikt kunnen worden bij het bouwen van nieuwe producten. In ons geval gaat het om nieuwe units waarbij de duurzame materialen worden hergebruikt.
Duurzame woningbouw vs. traditionele bouw
Wanneer je het proces van duurzaam bouwen vergelijkt met het traditionele bouwproces dan zijn veel verschillen te zien. Duurzaam bouwen is de toekomst en wij hebben dat al toegepast in ons proces.
Met duurzame materialen zoals FSC®-gecertificeerd hout dragen wij bij aan duurzame gebouwen en wijken. Dit zorgt voor een circulaire economie en het scheelt daarbij ook een hoop kosten.
Duurzame gebouwen
Door seriematig te produceren zijn wij een aanwinst voor grootschalige projecten. Niet alleen voor sociale huurwoningen of kantoren, maar ook andere gebouwen zoals nieuwbouw projecten.
Hieronder is een recent project te zien waar wij aan hebben bijgedragen. Voor deze modulaire woningen hebben wij veertig sanitair units opgeleverd. Bij dit project is er rekening gehouden met de biodiversiteit. Zo is er genoeg ruimte voor het planten van groen. Wij vinden natuurinclusief bouwen belangrijk, zo dragen wij een extra steentje bij aan het milieu.
Ook interesse in maatwerk units? Neem contact met ons op!